DermaHaven BV, Haringvliet 72, 3011 TG Rotterdam

veelgestelde vragen Hoge Resolutie Anoscopie (HRA)

1.Wat is Hoge Resolutie Anoscopie (HRA)?

Hoge Resolutie Anoscopie (HRA) is een gespecialiseerde techniek die wordt gebruikt om afwijkingen in de anus te onderzoeken. Met HRA kan een voorloperstadium van anuskanker worden opgespoord en behandeld.

2.Wat is Anale Intra-epitheliale Neoplasie (AIN)?

Afwijkende cellen in de anus worden anale intra-epitheliale neoplasie (AIN) genoemd. AIN is een voorstadium van anuskanker. AIN kan namelijk bij sommige mensen op de lange termijn uitgroeien tot anuskanker. Het opsporen en behandeling van AIN kan anuskanker voorkomen.

3.Voor wie is het HRA spreekuur?

HRA is er voor mensen met een verhoogd risico op anuskanker. Mensen met een verhoogd risico op anuskanker zijn onder andere mannen van 35 jaar en ouder met HIV die seks hebben met mannen.

HRA is er ook voor mensen bij wie een verdenking op anuskanker bestaat of bij wie eerder door een andere arts een voorstadium van anuskanker is vastgesteld. 

4.Is het HRA onderzoek pijnlijk?

De meeste mensen ervaren minimale ongemakken tijdens het onderzoek. Vooraf aan het afnemen van biopten en vooraf aan een behandeling wordt altijd verdoving gebruikt.

5.Hoe lang duurt het HRA onderzoek?

De afspraak duurt ongeveer 30-45 minuten. Het consult begint met een gesprek, hier wordt uitgebreid de tijd voor genomen. Het onderzoek zelf duurt meestal niet langer dan 15 minuten.

6.Wat kan ik verwachten na het HRA onderzoek?

Als er biopten worden afgenomen, dan kan dit nog enkele dagen wat bloedverlies geven. In de dagen na het afnemen van biopten worden soms lichte ongemakken ervaren.

7.Hoe kan ik me voorbereiden op het HRA onderzoek?

We vragen u om 24 uur voorafgaand aan het onderzoek:

  • Geen anale seks te hebben
  • Niet anaal te spoelen (dit beïnvloedt het onderzoek nadelig)
  • Geen voorwerpen in de anus te brengen
  • Geen gekruid eten te nuttigen

Let op:

  • U kunt eventueel 2 paracetamol innemen een uur voor uw afspraak
  • Het is belangrijk om wel gewoon te eten en te drinken voor uw komst (u hoeft dus niet nuchter te zijn)
  • Als u risico heeft gelopen op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), dan vragen wij u om vooraf een SOA test te laten doen bij de GGD of uw huisarts
  • Het is niet nodig te stoppen met bloed verdunnende medicatie

8.Wat is de oorzaak van AIN?

AIN wordt veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV), hetzelfde virus dat bij vrouwen baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Veel mensen die seksueel actief zijn, lopen het HPV een keer in hun leven op. Bij veel mensen wordt het HPV vanzelf door het lichaam opgeruimd. Bij sommige mensen werkt het afweersysteem niet goed, dan kan het zijn dat het HPV niet wordt opgeruimd. Langdurige aanwezigheid van het HPV in het anusslijmvlies kan leiden tot AIN.

9.Hoe gaat het HRA onderzoek?

Eerst worden er een aantal vragen gesteld, onder andere over eventuele anale klachten, uw ontlasting en seksuele activiteiten. Dan volgt het onderzoek van de anus. Er wordt eerst een rectaal toucher verricht (het onderzoek met de vinger). Daarna wordt er een kort buisje met verdovende gel voorzichtig de anus ingebracht. Het inbrengen van dit buisje is niet pijnlijk, maar kan wel als ongemakkelijk worden ervaren. Hierna wordt de anus gekleurd met een vloeistof. Vervolgens wordt de anus van buiten en van binnen bekeken met de microscoop.

Als er mogelijke afwijkingen van de anus worden gezien, dan worden er na verdoving één of enkele kleine stukjes weefsel afgenomen (biopten). De biopten worden opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Enkele weken na het afnemen van de biopten wordt u gebeld voor de uitslag en het beleid.