DermaHaven BV, Haringvliet 72, 3011 TG Rotterdam

Veelgestelde vragen Huidkanker - Excisie/Mohs

1.Wat zijn de meest voorkomende soorten huidkanker?

De drie meest voorkomende soorten huidkanker zijn basaalcelcarcinoom (BCC), plaveiselcelcarcinoom (PCC) en melanoom.

2.Wat zijn de vroege tekenen van huidkanker?

Vroege tekenen kunnen zijn: nieuwe gezwellen op de huid, moedervlekken die van grootte, vorm of kleur veranderen, en wonden die niet genezen. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor een juiste diagnose.

 

3.Hoe wordt huidkanker gediagnosticeerd?

De diagnose wordt meestal gesteld met een huidbiopsie, waarbij een klein stukje van de verdachte plek wordt verwijderd en in een laboratorium wordt onderzocht op kankercellen.

4.Zijn er risicofactoren voor het ontwikkelen van huidkanker?

Risicofactoren zijn onder andere langdurige blootstelling aan UV-straling, een lichte huid, een geschiedenis van zonnebrand, familiegeschiedenis van huidkanker, en bepaalde genetische aandoeningen.

5.Wat zijn de behandelopties voor huidkanker?

Behandelopties kunnen variëren van chirurgische excisie tot bestralingstherapie, en zelfs chemotherapie voor gevorderde gevallen. Mohs' micrografische chirurgie is ook een optie voor sommige soorten huidkanker.

6.Wat is Mohs' Micrografische Chirurgie?

Mohs' chirurgie is een gespecialiseerde techniek die het mogelijk maakt om kankercellen precies te verwijderen terwijl zoveel mogelijk gezond weefsel wordt behouden.

7.Wat is het overlevingspercentage voor huidkanker?

Overlevingspercentages kunnen variëren afhankelijk van het type en stadium van de kanker. Echter, de meeste vormen van huidkanker, indien vroeg ontdekt en behandeld, hebben hoge overlevingskansen.

8.Kan huidkanker terugkomen na behandeling?

Ja, er is een mogelijkheid dat huidkanker na behandeling terug kan komen. Regelmatige controle is cruciaal voor vroege opsporing. Zelfcontrole is hier een belangrijk onderdeel van. 

9.Kan huidkanker zich verspreiden naar andere delen van het lichaam?

Dit is afhankelijk van het type huidkander dat bij u is vastgesteld.

10.Hoe kan ik huidkanker voorkomen?

Preventieve maatregelen zijn onder andere het regelmatig gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF, het vermijden van langdurige blootstelling aan de zon, het dragen van beschermende kleding en het regelmatig laten controleren van de huid.

11.Moet ik stoppen met mijn bloedverdunners?

U mag uw bloedverdunners gewoon gebruiken, behalve als uw dermatoloog u heeft afgeraden ze te gebruiken. Gebruikt uw bloedverdunners via de trombosedienst? Dan moeten uw medicijnen meestal worden aangepast. De arts bespreekt dit met u.

12.Moet ik stoppen met neusspray of oogdruppels waar corticosteroïden in zitten?

U hoeft niet te stoppen met neussprays of oogdruppels.

13.Waarom is het tijdstip van de Mohs-operatie zo vroeg op de dag?

Omdat een Mohs operatie de hele dag in beslag kan nemen, beginnen we altijd aan het begin van de dag.

14.Mag ik begeleiders meenemen op de dag van de Mohs?

U mag één persoon meenemen die de hele dag bij u is. Vanuit onze kliniek krijgt u als patient en uw begeleider een lunch aangeboden. . Een restaurant is niet aanwezig in onze kliniek.

15.Word ik geopereerd door mijn eigen arts?

Niet alle artsen voeren operaties uit. Binnen de afdeling dermatologie is er een team van ervaren dermatologen die de operaties uitvoeren. Het kan zijn dat u uw eigen arts treft, maar het kan ook zeker een andere dermatoloog zijn.

16.Waarom is een overzicht van mijn actuele medicatie gebruik nodig, alles is toch bekend bij jullie?

Omdat medicijngebruik kan wisselen, controleren wij op de dat van de operatie het actuele medicijngebruik.

17.Ik heb een nieuw verdacht plekje gevonden, kan dit gelijk worden behandeld?

Voor nieuwe plekken kunnen wij geen rekening houden bij de planning. Wij raden u wel aan om aan de operateur te melden dat u een nieuwe plek heeft.

18.Waarom worden niet alle plekken tegelijk behandeld?

Indien er meerdere plekken met huidkanker moeten worden behandeld bij u, dan kiest de arts er vaak voor om dit op te splitsen in meerdere behandelingen. Op deze manier is de behandeling minder ingrijpend voor u en krijgt u lichaam meer tijd om te herstellen. 

19.Waarom kan ik niet onder volledige narcose voor de Mohs operatie?

De Mohs operatie neemt enkele uren tot een dag in beslag. Het is niet mogelijk en ook niet goed voor uw gezondheid om u zo'n lange tijd onder narcose te brengen.