DermaHaven BV, Haringvliet 72, 3011 TG Rotterdam

Psoriasis

Psoriasis

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, schilferende plekken die overal op het lichaam kunnen voorkomen. Het is vaak een erfelijke aandoening, maar uitwendige factoren kunnen de klachten verergeren.

Hoe ontstaat psoriasis?

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Als u psoriasis heeft, is de kans groot dat iemand anders in uw familie er ook aanleg voor heeft. Psoriasis kan uitgelokt worden door:

  • Beschadiging van de huid
  • Infecties
  • Bepaalde medicijnen
  • Emotionele stress

Soorten psoriasis

  • Psoriasis vulgaris (plaque psoriasis): Rode, schilferige plekken die vaak voorkomen op ellebogen, knieën en hoofdhuid.
  • Psoriasis guttata: In korte tijd ontstaan van kleine psoriasis plekjes, meestal na een keelontsteking.
  • Psoriasis inversa: Komt voor in lichaamsplooien zoals de liezen, oksels, tussen de billenen onder de borsten. Deze vorm is vaak niet of  minder schilferend.
  • Nagelpsoriasis: Hierbij kunnendeukjes, verkleuringen, verdikking van de nagels of gedeeltelijk loslaten van de nagels ontstaan.

Welke ymptomen kunnen optreden?

Psoriasis kan jeukend of pijnlijk zijn. Er kunnen ontstekingen in de gewrichtenoptreden, ook wel bekend als artritis psoriatica. Psychologische gevolgen, zoals gevoelens van schaamte, komen ook vaak voor.

Is psoriasis besmettelijk?

Nee, psoriasis niet is besmettelijk.

Diagnose

De diagnose wordt meestal op het oog gesteld, maar bij twijfel kan er een stukje huid (biopt) worden afgenomen om andere huidaandoeningen uit te sluiten.

Behandelingsopties

  • Locale middelen (om te smeren): Crèmes, zalven en lotions die op de psoriasis plekken kunnen worden gesmeerd. Voorbeelden zijn corticosteroïden en vitamine-D-crèmes (of een combinatie hiervan).
  • Lichttherapie: Behandeling met UV-licht., meestal UVB,  soms aangevuld met tabletten of een speciaal bad.
  • Behandeling met tabletten of injecties: Bij uitgebreide psoriasis plekken, of als bovenstaande behandelingen niet goed werken, kunnen tabletten of injecties worden gegeven zoals methotrexaat, fumaraten, acitretine, ciclosporine of biologicals. 

Zelfzorg

De huid gehydrateerd houden kan enkele symptomen verlichten.

Is het geneesbaar?

Psoriasis is een chronische aandoening. Het kan zijn dat er periodes zijn waarin u geen of bijna geen klachten heeft. Maar geen enkele behandeling kan ervoor zorgen dat psoriasis nooit meer terug komt. Gelukkig zijn er veel behandelingen die de psoriasis een stuk beter kunnen maken. Maar als u hiermee stopt komt de psoriasis heel waarschijnlijk na een tijd weer terug.

Bijkomende aandoeningen

  • Psoriasis in gewrichten (artritis psoriatica): Hierbij kunnen er ontstekingen ontstaan in bv vingers, tenen, bekken, rug en knieën. 
  • Depressie: Mensen met psoriasis hebben vaker last van depressieve klachten.
  • Hrt- en vaatziekten: Mensen met psoriasis hebben een verhoogd risico op hoge bloeddruk, overgewicht, suikerziekte en een verhoogd cholesterol. 

Aanvullende ondersteuning

Als u vermoedt dat er bijkomende aandoeningen zijn of als u vragen hebt over de behandelingsopties, raadpleeg dan uw behandelend specialist of huisarts.

1.Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, schilferende plekken die overal op het lichaam kunnen voorkomen. Het is vaak een erfelijke aandoening, maar uitwendige factoren kunnen de klachten verergeren.

2.Wat is de oorzaak van psoriasis?

De exacte oorzaak is onbekend, maar het wordt over het algemeen beschouwd als een auto-immuunziekte. Genetische en omgevingsfactoren kunnen ook bijdragen.

3.Hoe wordt psoriasis gediagnosticeerd?

Een dermatoloog kan meestal de diagnose psoriasis bij stellen op het oog. Soms kan het nodig zijn om een stukje huid (biopt) af te nemen voor bevestiging.

4.Is psoriasis besmettelijk?

Nee, psoriasis is niet besmettelijk en kan niet van persoon op persoon worden overgedragen.

5.Wat zijn de behandelopties?

Behandelingen kunnen bestaan uit cremes, lichttherapie, tabletten en injecties. De keuze hangt af van de uitgebreidheid en het type psoriasis.

6.Kan psoriasis mijn levenskwaliteit beïnvloeden?

Psoriasis kan het lichamelijke en emotionele welzijn beïnvloeden en bv gevoelens van schaamte veroorzaken. Een  effectieve behandeling kan helpen om klachten te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren.

7.Is er een genezing voor psoriasis?

Er is momenteel geen genezing voor psoriasis, maar veel behandelingen kunnen de psoriasis wel verbeteren.

8.Kan dieet Psoriasis beïnvloeden?

Hoewel niet bewezen, vinden sommige mensen dat bepaalde voedingsmiddelen de symptomen verergeren. Een evenwichtig dieet kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

9.Is stress een trigger voor psoriasis?

Ja, stress kan een opvlamming van psoriasis uitlokken of psoriasis verergeren.

10.Kunnen kinderen psoriasis krijgen?

Ja, psoriasis kan ook bij kinderen voorkomen, hoewel het vaker bij volwassenen voorkomt.

Onze specialisten