DermaHaven BV, Haringvliet 72, 3011 TG Rotterdam

Eczeem

Eczeem

Seborroïsch Eczeem (Eczema Seborrhoicum, Roos) 

Inleiding
Seborroïsch eczeem is een veel voorkomende huidaandoening gekenmerkt door roodheid, schilfering en irritatie. Voornamelijk te vinden op het gezicht en de hoofdhuid, kan het een voortdurende strijd zijn voor velen. Laten we deze aandoening, de oorzaken, symptomen, diagnose, behandelingen en preventieve maatregelen verkennen.

Wat is seborroïsch eczeem?
Ongeveer 5% van de bevolking wordt getroffen, vaker bij mannen, seborroïsch eczeem manifesteert zich in rode, schilferige plekken. Het is niet besmettelijk en begint doorgaans in de puberteit. Hoewel zeldzaam bij kinderen, kan het soms bij jonge zuigelingen voorkomen.

Oorzaken

 1. Gistinfectie: Een natuurlijke gist die op de hoofdhuid wordt gevonden, genaamd Pityrosporum ovale (malassezia furfur), speelt een belangrijke rol bij het veroorzaken van deze aandoening. Mensen met seborroïsch eczeem hebben vaak een overmatige hoeveelheid van deze gist.
 2. Genetische factoren: De reden waarom sommige mensen op de gist reageren en anderen niet blijft onbekend, wat wijst op een mogelijke genetische aanleg.
 3. Milieufactoren: Koud weer en droge lucht kunnen de aandoening verergeren, evenals emotionele stress.

Symptomen

 • Milde Vorm (Roos): Fijne schilfers op de hoofdhuid, soms gepaard met jeuk.
 • Meer Uitgesproken Vorm: Rode hoofdhuid met verhoogde jeuk en schilfering. Tijdelijk haarverlies kan optreden.
 • Op Niet-Behaarde Gebieden: Geelachtige, wasachtige schubben kunnen op het gezicht verschijnen, inclusief wenkbrauwen, neusplooien en oren. Minder vaak kan het op het lichaam voorkomen.

Diagnose
Meestal zijn de tekenen van seborroïsch eczeem zo duidelijk dat een zorgverlener het visueel kan diagnosticeren. In twijfelachtige gevallen kan een huidbiopsie of allergietest worden uitgevoerd.

Behandelingsopties

Lokale Behandeling:

 • Voor milde gevallen: Anti-roos shampoos met seleniumsulfide of zinkpyrithion.
 • Voor ernstigere gevallen: Voorgeschreven shampoos met ketoconazol of teer, soms gecombineerd met lotions of crèmes met corticosteroïden om ontsteking te onderdrukken.

Systemische behandeling:
In ernstige gevallen kan een arts orale antischimmelmiddelen zoals itraconazol of fluconazol voorschrijven om de gist te elimineren en symptomen te verbeteren.

Zelfzorg

 • Regelmatig haar wassen: Kan symptomen verlichten.
 • Goed drogen: Essentieel na het douchen, vooral in huidplooien.
 • Preventieve maatregelen: Inclusief het gebruik van voorgeschreven shampoos en stressmanagement.

Prognose
Seborroïsch eczeem is vaak een chronische aandoening, maar het verloop kan sterk variëren. Hoewel behandeling de symptomen kan beheersen, kan terugval voorkomen. Met goed beheer kunnen individuen perioden van kalmte verwachten afgewisseld met actieve opvlammingen.

Conclusie
Hoewel seborroïsch eczeem verontrustend kan zijn, kan begrip van de aard en het toepassen van gerichte behandelstrategieën leiden tot effectief beheer. Bij DermaHaven hebben onze specialisten veel ervaring met het diagnosticeren en behandelen van deze aandoening. 

Zie een smeerinstructie video op https://www.youtube.com/watch?v=QABzRG0z_uE

Zie een instructievideo over voeding en eczeem op https://youtu.be/GXeWAeHGRLw

 

1.Wat is Seborroïsch Eczeem?

Seborroïsch eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die zorgt voor schilferige, rode en jeukende huid, vaak op de hoofdhuid, het gezicht en het bovenlichaam. Het wordt geassocieerd met een overproductie van huidolie en gist.

2.Wat is de oorzaak van Seborroïsch Eczeem?

De exacte oorzaak is onbekend, maar factoren zoals stress, weersveranderingen en genetica kunnen bijdragen. Een overmatige groei van gist op de huid wordt ook als een belangrijke factor beschouwd.

3.Hoe wordt Seborroïsch Eczeem gediagnosticeerd?

Een dermatoloog kan de aandoening vaak diagnosticeren door de getroffen gebieden visueel te onderzoeken. In sommige gevallen kan een huidbiopsie worden uitgevoerd voor bevestiging.

4.Hoe wordt Seborroïsch Eczeem behandeld?

Behandelingen bestaan vaak uit antischimmelcrèmes, medicinale shampoos en topische corticosteroïden. Leefstijlveranderingen kunnen ook helpen bij het beheersen van symptomen.

5.Kan Seborroïsch Eczeem worden genezen?

Er is geen permanente genezing, maar symptomen kunnen vaak effectief worden beheerd met de juiste behandeling en levensstijlveranderingen.

6.Is Seborroïsch Eczeem besmettelijk?

Nee, Seborroïsch eczeem is niet besmettelijk. Je kunt het niet oplopen of overdragen aan een ander persoon.

7.Wat veroorzaakt opflakkeringen?

Triggers kunnen stress, hormonale veranderingen en bepaalde medicijnen zijn, naast andere factoren.

8.Hoe verschilt het van andere soorten eczeem?

Seborroïsch eczeem treft voornamelijk vettige gebieden van de huid en wordt vaak geassocieerd met roos, wat het onderscheidt van andere vormen van eczeem.

9.Kan het kinderen beïnvloeden?

Ja, het kan bij zuigelingen voorkomen als "berg" en verdwijnt meestal voor de leeftijd van één jaar, maar kan ook oudere kinderen en adolescenten beïnvloeden.

10.Welke zelfzorgtips kunnen helpen bij het beheer van Seborroïsch Eczeem?

Het regelmatig wassen van de getroffen gebieden met medicinale shampoo, de huid schoon houden en triggers vermijden kan helpen bij het beheer van de aandoening.

Onze specialisten