DermaHaven BV, Haringvliet 72, 3011 TG Rotterdam

Vulva klachten

Vulva klachten

Welkom bij DermaHaven's gespecialiseerde vulvapoli

Bij DermaHaven begrijpen we dat problemen met de vulva (de huid rond de vagina en urinebuis) gevoelig en complex kunnen zijn. Daarom hebben we een gespecialiseerde poli opgezet die deskundige zorg biedt voor verschillende aandoeningen aan de vulva.

Begrip van de vulva en veelvoorkomende symptomen:
De vulva bestaat uit de buitenste en binnenste schaamlippen en de clitoris, inclusief het gebied tussen de vaginale opening en de anus (bekend als het 'perineum'). Veelvoorkomende klachten kunnen jeuk, branderigheid of pijn zijn, wat kan leiden tot problemen met plassen, de stoelgang of seksuele activiteiten. Deze symptomen kunnen vrouwen van alle leeftijden treffen.

Onze gezamenlijke aanpak:
In onze poli werken dermatologen en gynaecologen nauw samen, om een uitgebreide zorg te garanderen. Wekelijkse consultaties worden gehouden door een dermatoloog, en eens in de twee weken is er een gynaecoloog aanwezig.

Voorbereiding op uw eerste bezoek:

  1. Medische geschiedenis & eerdere behandelingen: Geef een gedetailleerd overzicht van uw medische voorgeschiedenis en eerdere behandelingen.
  2. Menstruatie: u hoeft uw afspraak niet te annuleren als u menstrueert, aangezien het onderzoek voornamelijk extern is.
  3. Neem medicatiedetails mee: neem een lijst en alle crèmes en zalven mee die u heeft gebruikt, zelfs als ze niet effectief waren. Uw apotheek kan u hierbij helpen.

Wat gebeurt er tijdens het eerste bezoek?

  • Consultatie met experts: Bespreek uw klachten en de ingevulde vragenlijst met onze specialisten.
  • Lichamelijk onderzoek: Dit omvat een uitwendig en mogelijk inwendig onderzoek, soms met behulp van een speculum.
  • Digitale beeldvorming: We maken vaak beveiligde digitale foto's om veranderingen in de loop van de tijd te volgen (geef het a.u.b. aan als u hiertegen bezwaar heeft).
  • Biopsie indien nodig: Er kan een klein huidmonster worden genomen na plaatselijke verdoving als een huidaandoening wordt vermoed. Dit kan een kleine hechting vereisen.
1.Wat zijn vulva klachten?

Vulva klachten zijn alle klachten die kunnen ontstaan in het gebied van de uitwendige vrouwelijke geslachtsdelen. Deze kunnen bestaan uit pijn en / of jeuk, maar een schraal, brandend of schrijnend gevoel kan ook. Vulva klachten worden veroorzaakt door veel verschillende aandoeningen.

2.Wat zijn de meest voorkomende vulvaire aandoeningen?

Enkele van de meest voorkomende vulvaire aandoeningen zijn lichen sclerosus, vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN) en verschillende vormen van vulvakanker.

3.Vulva aandoeningen

Vulva klachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen. Voorbeeld hiervan zijn lichen simplex, lichen sclerosus, lichen planus, eczeem, psoriasis (inversa), voorstadia van vulvakanker, vulvakanker en door  chronische vulvaire pijnklachten (vulvodynie). 

4.Wat is de vulva?

De vulva is het hele gebied vanaf de buitenkant van de buitenste vulvalippen tot aan de ingang van de vagina. Op de website van de NVVVP is meer informatie beschikbaar over de normale vulva: Vulvapoli – De Nederlandse Vereniging voor Vulva Pathologie (NVvVP)

Onze specialisten