DermaHaven BV, Haringvliet 72, 3011 TG Rotterdam

veelgestelde vragen Spataderen (varices)

1.Wat zijn Spataderen?

Spataderen zijn gezwollen, kronkelige aderen die zichtbaar zijn onder de huid, meestal in de benen.

2.Is een operatie nodig voor spataderen?

Niet altijd. De behandeling kan variëren van veranderingen in levensstijl tot chirurgische procedures, afhankelijk van de ernst.

3.Wat is de oorzaak van spataderen?

De aandoening wordt meestal veroorzaakt door verzwakte kleppen in de aderen, die kunnen optreden door ouderdom, zwangerschap of andere factoren.

4.Hoe worden spataderen behandeld?

De behandeling kan bestaan uit steunkousen, leefstijlveranderingen of medische procedures zoals sclerotherapie of chirurgie.

5.Zijn spataderen gevaarlijk?

Hoewel meestal niet gevaarlijk, kunnen ze leiden tot andere aandoeningen zoals een open been of bloedstolsels als ze niet worden behandeld.

6.Wie loopt het risico om spataderen te ontwikkelen?

Mensen die ouder zijn, zwanger zijn of een familiegeschiedenis van de aandoening hebben, lopen een hoger risico.

7.Gaan spataderen vanzelf weg?

Spataderen gaan over het algemeen niet vanzelf weg zonder behandeling.

8.Wordt de behandeling van spataderen vergoed door de verzekering?

De behandeling van spataderen wordt alleen onder bepaalde voorwaarden vergoed. Uw behandelend arts kan u na het inake gesprek vertellen of dit het geval is. Het eerste consult wordt met een verwijsbrief altijd vergoed door uw zorgverzekeraar.

9.Kan beweging helpen om spataderen te verlichten?

Regelmatige beweging kan de bloedstroom verbeteren en symptomen verlichten, maar kan mogelijk niet voorkomen dat er nieuwe spataderen ontstaan.

10.Ik heb binnenkort een spataderbehandeling gepland staan, maar ik vind het spannend. Kan ik een roesje krijgen of kan de behandeling onder narcose uitgevoerd worden?

Het is begrijpelijk dat u de ingreep spannend vindt. Behandeling onder een roesje of narcose behoort niet tot de mogelijkheden. Echter, het behandelteam zal er alles aan doen om u op uw gemak te stellen; onze ervaring is dat de behandeling onder plaatselijke verdoving goed verdragen wordt en de ingreep voor het merendeel van de patienten erg meevalt.

11.Wanneer kan ik weer werken na mijn spataderbehandeling?

Afhankelijk van wat voor werk u doet, zou u in principe de volgende dag weer kunnen werken. voor beroepen waarbij zwaar lichamelijk werk wordt verricht, geldt dat voor een periode van 2 weken een aanpassing in werkzaamheden wordt geadviseerd zonder zware lichamelijke belasting.

12.Waar kan ik last van hebben na mijn spataderbehandeling?

U kunt tijdelijk pijnklachten ervaren in het behandelde gebied, bv. als een trekkende gevoelige streng. Tevens kunnen blauwe plekken ontstaan en harde knobbels die soms warm en rood aanvoelen. Na inspuitingen kan een bruine verkleuring ontstaan, die soms tijdelijk is en soms helaas kan blijven bestaan. Indien u zeer hevige of atypische klachten ervaart die niet verbeteren na 2 weken kunt u contact opnemen met de polikliniek dermatologie. Zie ook de folder die u heeft meegekregen betreffende de behandeling.

13.Ik draag therapeutische elastische kousen (TEK) die door u voorgeschreven zijn. Hoe kom ik jaarlijks aan mijn nieuwe paar TEKs?

Voor herhaling van uw TEKs kunt u gewoon weer terecht bij de bandagist die uw kousen de eerste keer aangemeten en geleverd heeft, u kunt daar dus zelf jaarlijks nieuwe kousen bij bestellen.

14.Ik heb in ongeveer dezelfde periode als de spataderbehandeling nog een andere medische ingreep gepland staan, kan dit doorgaan?

Vaak is het geen probleem om verschillende soorten behandelingen/kleine ingrepen in ongeveer dezelfde periode te ondergaan, maar als de behandeling minder dan 2 weken op elkaar zitten, bij grote ingrepen en/of twijfel graag van tevoren overleggen met uw behandeld arts(en).

15.Mag ik vliegen / een lange (auto)reis maken na mijn spataderbehandeling?

In de eerste 2 weken na de behandeling is er een iets hogere kans op het ontstaan van een trombosebeen. Indien u in de eerste 2 weken na de ingreep derhalve gaat vliegen of een lange (auto)reis maakt wordt u geadviseerd de therapeutische elastische kousen van na de ingreep te dragen en regelmatig, iedere 2 uur, op te staan en 10-15 minuten aaneengesloten te bewegen.

16.Mag ik mijn kous uittrekken van een spataderbehandeling als deze niet lekker zit?

Na een spadaderbehandeling wordt u geadviseerd om de kousen 48 uur aaneengesloten en vervolgens nog 5 dagen overdag te dragen. Dit advies is gericht op het tegengaan van acute complicaties zoals een nabloeding en ook om de genezing zo snel mogelijk te laten verlopen en een zo goed mogelijk gewenst effect van de behandeling te verkrijgen. Het is dus niet wenselijk dat u de kousen uittrekt. Indien er een onoverkoombaar probleem is met de kousen kunt u zo nodig overleggen met iemand van de polikliniek Dermatologie: 010-7045240